Sve o cenama epoksi smole - saveti i preporuke

Updated: Sep 17, 2021


Kao i kod većine stvari cena je značajan faktor prilikom odlučivanja u vezi nabavke materijala, ne jedini ali značajan. Jednom kad ste se odlučili na avanturu rada sa epoksi smolom, glavno pitanje je koja je njena cena i gde je najbolje da je nabavite.


Cena, kao jedan od najvažnijih faktora, zavisi pre svega od toga gde ćete i kako primeniti epoksi smolu. One mogu prilično da variraju ali zapravo i ne toliko, jer sve uglavnom zavisi od toga za šta se smola primenjuje. Pa tako na prvi pogled može postojati drastična razlika a ustvari zavisi najviše od namene, i u zavisnosti od toga cene za smolu mogu da variraju i duplo.

Na našem tržištu zastupljeno je više proizvođača epoksi smole, kako stranih tako i domaćih.Cena epoksi smole na našem tržištu


Nije isto ako epoksi smolu koristite za hobi, nakit ili za savremenu umetnost, i za izlivanje podova, bilo da su dekorativni ili industrijski.

Kad se pomene epoksi smola prva asocijacija su unikatni stolovi i detalji za dom, ali njena primena je mnogo šira i pokazala se kao revolucionarna u izradu podova naprimer. Podne obloge od epoksi smole su se pokazale kao veoma funkcionalno i praktično rešenje i predstavljaju prvi izbor kad su u pitanju savremene podne obloge. Kad je u pitanju epoksi smola za podove, njena cena kreće se od 6 do 10 eur/kg, u zavisnosti o od količine i kvadrature prostora za izradu.
Cene su drugačije za epoksi smolu za drvo, nakit, dekorativne predmete, koja se na našem tržištu kreće od 20 do 30 eur/kg. Ako se kupuje velika količina u pakovanju od 200kg cena je niža i ide i do 15 eura po kilogramu. Najbolje za takav rad su se pokazale prozirne, UV zaštitne epoksi smole Skresin 72 i Skresin 3220.


Pored namene za epoksi smolu, cena će varirati i zavisno od količine u pakovanju.


Najčešće nedoumice u radu sa epoksi smolom


Pored cene treba voditi računa i o drugim parametrima koji nam mogu pomoći da se opredelimo za nekog proizvođača. Izrada unikatnih stolova, lampi, nakita i drugih predmeta sa epoksi smolom trend su u svetu. Nebrojene mogućnosti kombinovanja epoksi smole i drveta, i dizajniranja donele su veliku popularnost ovom materijalu.


U radu sa epoksi smolom postoji i nekoliko značajnih nedoumica sa kojima se suočavaju svi koji žele da rade sa ovim materijalom. Naprimer da li epoksi smola koju odaberemo za jednu namenu može da se koristi i za neku drugu? Da li epoksi smola za pod može da se koristi naprimer za izlivanje stola? Da li se razlika u ceni smole zaista isplati prilikom korišćenja iste epoksi smole za drugačiju namenu?

Gde najčešće ljudi greše je da zbog značajne razlike u ceni kupuju epoksi smolu recimo za podove, a žele da je koriste za druge namene. Na smoli može pisati svakako da se u pitanju kristalno bistra smola, ali nije isto ukoliko je smola predviđena za izlivanje u slojevima od 2 mm ili više. Ne može svaka epoksi smola da se izliva u velikim zapreminama ili na većim površinama, isto kao što ne može svaka epoksi smola da se primenjuje za tanka premazivanja i slojeve od svega par milimetara.


Kad se epoksi smola primeni pogrešno u odnosu na njenu prvobitnu namenu, dolazi da pucanja smole, njeno talasasto, nepravilno očvršćavanje ili takozvano „ključanje“. Tada dolazi do izražaja prvobitna računica i ono što je na prvi pogled jeftinije košta zapravo mnogo skuplje, što u novcu, ali i u izgubljenom vremenu i šteti nastaloj usled pogrešne primene.


Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine epoksi smole?


Neko ko nema iskustva i početnik je u radu sa epoksi smolom treba da obrati pažnju na nekoliko stvari:


  • Da li je epoksi smola namenjena isključivo za podove? Ako ima oznaku Prajmer/Primer ili Grundirung onda je to jasan pokazatelj da ova epoksi smola ne može da se koristi za izlivanje naprimer stolova, bez pratećih posledica

  • Da li se epoksi smola namenjena za hobi može izlivati u više centimetara ako je namenjena za laminaciju? Jer cena smole za laminaciju razlikuje se od cene za stolove, jeftinija je i kreće se od 9 do 12 eur/kg, naprimer najbolja u ponudi nosi oznaku SkresinL50T

  • Da li je na pakovanju navedeno kolika je ukupna količina epoksi smole (u kg) koja se može izlivati odjednom u visini od 2, 5 ili 10cm?

Za sve ove, ali i druge probleme i nedoumice u vezi sa epoksi smolom, izradom predmeta od nje i bilo kakvo pitanje u vezi primene epoksi smole u vašem domu, kontaktirajte nas na www.klubljubiteljadrveta.com.


Sa zadovoljstvom ćemo vam pomoći!
22 views0 comments